Betrodda av 600 000+ / Enkla 365-dagars returer

Myopi, presbyopi, hyperopi: Alla frågor om synnedsättning besvarade på Vision

Myopia, Presbyopia, Hyperopia: All Vision Impairment Questions Answered

Att se är livsviktigt, men ibland går saker snett och orsakar problem med vår syn. Den här artikeln tar upp vanliga problem som myopi, presbyopi, hyperopi och astigmatism, förklarar vad som orsakar dem och hur de kan behandlas

Myopi (närsynthet)

Myopi, även känt som närsynthet, är en synnedsättning där avlägsna objekt ser suddiga ut medan närliggande objekt ses tydligt. Detta beror vanligtvis på antingen en förlängning av ögongloben eller en krökning av hornhinnan, vilket resulterar i att ljuset fokuseras framför näthinnan istället för på den. Vanliga symptom är suddig syn på avstånd, skelning, huvudvärk och ansträngda ögon.

Korrigering: Myopi kan åtgärdas med hjälp av en mängd olika linsalternativ, inklusive glasögon och kontaktlinser. Populära kontaktlinser för närsynthet inkluderar månadslinser som Biofinity, samt dagslinser som Dailies Total 1 och Dailies AquaComfort

Presbyopi

Presbyopi är ett åldersrelaterat synproblem där linsen i ögat förlorar sin flexibilitet, vilket gör det svårt att fokusera på närliggande objekt. Detta är en naturlig del av åldrandet och drabbar vanligtvis personer över 40 år. Symtomen inkluderar svårigheter att läsa eller fokusera på närliggande föremål, att hålla föremål längre bort för att se dem tydligt samt huvudvärk.

Korrigering: Presbyopi kan korrigeras med olika typer av läsglasögon, progressiva glasögon eller multifokala kontaktlinser. Progressiva glasögon har en gradvis övergång mellan synkorrigering på avstånd, mellanavstånd och nära, vilket gör dem idealiska för personer med presbyopi.

Multifokala kontaktlinser ger också korrigering för flera avstånd och kan vara ett bekvämt alternativ för dem som föredrar kontaktlinser. Presbyopi kan korrigeras med en mängd olika linser, inklusive månatliga alternativ som Biofinity Multifocal eller SofLens Multifocal, samt dagliga alternativ som Acuvue Moist Multifocal.

Hyperopi (långsynthet)

Hyperopi, eller långsynthet, är en synnedsättning där närliggande objekt upplevs som suddiga medan avlägsna objekt syns tydligt. Detta beror på att ljuset fokuseras bakom näthinnan istället för på den, vilket kan bero på en för kort ögonglob eller en för platt hornhinna.

Korrigering: Långsynthet kan korrigeras med olika typer av linser, inklusive glasögon och kontaktlinser. Populära val inkluderar dagliga engångslinser som Proclear 1 Day, samt månatliga alternativ som Biofinity och Acuvue Oasys.

Astigmatism

Astigmatism är en synnedsättning där hornhinnan eller linsen inte är perfekt formad, vilket resulterar i en förvrängd syn. Detta kan orsaka suddig syn på både nära och långt håll, samt symtom som ansträngda ögon och huvudvärk.

Korrigering: Astigmatism kan korrigeras med särskilda kontaktlinser, s.k. toriska kontaktlinser, som är särskilt utformade för att hantera den oregelbundna formen på hornhinnan eller linsen. Populära alternativ är dagslinser som Dailies AquaComfort Plus Toric, Myday Toric eller 1 Day Acuvue Moist for Astigmatism. Om du föredrar månadskontakter är Biofinity Toric och Soflens Toric populära alternativ.

Färgblindhet

Färgblindhet är en synnedsättning där en person har svårt att se vissa färger eller skilja mellan dem. Detta kan vara antingen medfött eller förvärvat och kan påverka vardagliga aktiviteter som att köra bil eller skilja mellan trafikljus.

Korrigering: Färgblindhet kan normalt inte korrigeras direkt med linser. Vissa specialglasögon eller filterlinser kan dock användas för att förbättra färguppfattningen för vissa personer med färgblindhet. Det är viktigt att notera att dessa glasögon inte botar färgblindhet utan endast kan förbättra färguppfattningen i viss utsträckning.

Ytterligare alternativ för korrigering:

Förutom de korrigeringsmetoder som nämns ovan finns det andra alternativ för synkorrigering, t.ex:

  • LASIK-operation: Ett laserförfarande som omformar hornhinnan för att förbättra synen.
  • PRK-operation: Ett annat laserförfarande som tar bort det översta lagret av hornhinnan och formar om den.
  • Implanterbara linser: Linser som implanteras inuti ögat för att förbättra synen.

Vilket korrigeringsalternativ som är bäst för dig beror på dina individuella behov och preferenser. Rådgör med en ögonläkare för att diskutera dina alternativ och hitta den bästa lösningen för dig.

Obs: Denna information är endast avsedd för allmän kännedom och ska inte ses som en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Rådgör alltid med en ögonläkare för personlig diagnos och behandling av synproblem.