Betrodda av 600 000+ / Enkla 365-dagars returer

Simma, bada, duscha med kontaktlinser: Allt du behöver veta

Swimming, Bathing, Showering with Contact Lenses: Everything You Need to Know
Simma, bada, duscha med kontaktlinser: Allt du behöver veta

Inledning

Funderar du på att simma, bada eller duscha med kontaktlinser? Här hittar du svar på alla dina frågor och tips för att skydda dina ögon.

Allmänna riktlinjer

I allmänhet går det bra att simma med linser i olika miljöer, men kom ihåg att undvika direktkontakt med vatten. Håll dessutom en hög hygienstandard genom att antingen byta till nya linser direkt efter simning eller desinficera dina månadslinser noggrant med kontaktlinsvätska enligt optikerns rekommendation.

  • Använd helst simglasögon för att skydda ögonen mot vatten och klor.
  • Ta ut linserna så snart som möjligt efter simningen.
  • Rengör och desinficera linserna noggrant med linsvätska enligt optikerns anvisningar.

Simning i allmänna simhallar

Ja, det går i allmänhet bra att bada i en offentlig pool med linser. Det är dock viktigt att vara försiktig och extra noga med att upprätthålla sina hygienrutiner. Poolvatten kan innehålla bakterier och mikroorganismer som kan fastna på linserna och orsaka ögoninfektioner. Klor i pooler kan också irritera ögonen och torka ut linserna.

Tips: Överväg att använda dagliga engångslinser istället för månadslinser för maximal hygien. Populära alternativ är Dailies Total 1, Biomedics 1 Day Extra och Dailies Aquacomfort Plus.

Simning i hav eller sjöar

Ja, du kan vanligtvis simma i havet eller i en sjö med dina kontaktlinser. Du bör dock vara medveten om att det finns en ökad risk för infektioner vid kontakt med vatten. För att minimera risken för infektioner och undvika att förlora dina linser är det klokt att inte gnugga ögonen eller vistas under vattnet. Vi rekommenderar att du använder simglasögon för extra skydd.

Duscha med linser

Om möjligt är det bäst att ta ut linserna innan du duschar. Vatten från duschen kan torka ut linserna och göra dem obekväma, och det finns risk för att bakterier fastnar på linserna.

Viktiga påminnelser

  • Om du är osäker på något, rådfråga din optiker.
  • Följ alltid din optikers rekommendationer.
  • Var försiktig med dina ögon.

Genom att följa dessa tips kan du simma, bada och duscha med linser på ett säkert sätt.

Behöver du ytterligare hjälp?

Om du har några frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta din optiker.